procedure schweitzer implantologie woerden

Veel gestelde vragen

Op deze pagina behandelen wij vragen die wij vaak gesteld krijgen in onze praktijk. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

1. Over implantaten algemeen

Het grote voordeel van een implantaat is dat de behandeling zich beperkt tot waar het probleem zich voordoet. Het vervangt de ontbrekende tand of kies zonder dat andere tanden of kiezen bij de oplossing van het probleem worden betrokken.
Met een gewone brug moeten ook gezonde tanden of kiezen worden afgeslepen. Met een implantaat hoeft dat niet. Uw eigen tanden en kiezen worden gespaard. Tevens is het een oplossing om een losse prothese vast te maken.

Een implantaat is een permanente kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst als een tand of kies verloren is gegaan. Hieraan kan een kroon, brug of klikgebit aan vast worden gemaakt. Een implantaat is een schroefje dat is gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan het bot zich goed hecht.

Implantaten gaan tientallen jaren mee, mits ze goed worden onderhouden.

Traditionele oplossingen, zoals bruggen, vereisen dat bestaande, onbeschadigde tanden of kiezen worden afgeslepen. Plaatjes en frames worden aan andere tanden en kiezen bevestigd met haakjes. Hierdoor kunnen de natuurlijke tanden en kiezen beschadigd raken. Ook het tandvlees lijdt hier enorm onder. Dit kan leiden tot het verlies van tanden en kiezen. Implantaten lossen het probleem op waar het zit, en alleen daar.

In principe kan iedere volwassene kiezen voor een implantaat. Voor tieners is de methode pas geschikt als ze uitgegroeid zijn.

Door het gebruik van moderne verdovingen zijn implantologische behandelingen pijnloos. Zoals bij alle chirurgische ingrepen is er na de behandeling wel enig ongemak.

Ja, dat kan. Er is moderne medicatie waardoor uw angst afneemt en samen met ons rustige benadering en aandacht helpen wij uw angst te overwinnen.

U moet uw kroon, brug of kliksysteem voor uw kunstgebit en het omliggende tandvlees goed schoon houden. Dat gaat eigenlijk net zoals bij de rest van uw gebit: met een tandenborstel, speciale borsteltjes of tandfloss. U krijgt hier uitvoerige instructies over wanneer de implantaatbehandeling voltooid is.

2. Voor en na de behandeling - Implantaten en kleine chirurgische ingrepen

Op de pagina met patiënten documentatie vindt u informatie over hoe u zich kan voorbereiden op uw operatie of behandeling. Maar het belangrijkste is dat u zich aan de voorlichting, die u van ons gekregen heeft, houdt.

De eerste 2 uur na de ingreep mag u geen hete of alcoholhoudende dranken nuttigen. Nuttig de eerste 2 dagen geen zuivelproducten (melk en yoghurt) in verband met bacterie- en slijmvorming. Het is goed om zachter voedsel te eten, maar dus geen vla, yoghurt of een glas melk. De eerste dagen na de ingreep dient u de wond te ontzien. Sla geen maaltijden over.

Na het plaatsen van een implantaat of een flapoperatie kan het wondje nog wat nabloeden. Dit kan voorkomen tot een dag na de behandeling. Daarna dient het bloeden te stoppen. Neem bij twijfel contact op.

Na het trekken van een tand of (verstands)kies kan een nabloeding ontstaan. Een klein beetje bloed vermengt zich na een dergelijke ingreep met speeksel waardoor het soms erger kan lijken.
Is er toch veel nabloeding, dan kunt u het volgende doen: Neem een verbandgaasje of een schone katoenen zakdoek met een knoop en plaats deze op de wond. Bijt dan met een drukje stevig dicht. Houd dit zeker dertig minuten vol. Blijft de wond ondanks meerdere pogingen, na een periode van een dag, toch nog bloeden? Neem dan contact op.

Het is belangrijk dat u uw medicijngebruik vooraf met ons overlegd. Neem een lijstje mee met de medicijnen die u gebruikt. Heeft u andere medische problemen? Laat ons dit ook weten.

  • Bij het nemen van pijnstillers is het belangrijk dat u dit iedere 4 uur doet om zo een gelijkmatige pijnstilling te behouden.
  • Start pijnstilling direct na de behandeling voordat de verdoving is uitgewerkt.
  • Vermijd grote lichamelijke inspanningen zoals te snel fietsen, sporten en huishoudelijke werkzaamheden.
  • Neem uw rust!
  • De dag voor en na de ingreep geen alcoholische dranken, ivm nabloeding.
  • Rook niet gedurende de eerste uren na de ingreep.
  • Mijd het geopereerde gebied met tandenpoetsen.

De plaatselijke verdoving is na drie tot zes uur uitgewerkt. Om de pijn goed te bestrijden, kunnen pijnstillers worden ingenomen zoals geadviseerd of voorgeschreven. Neem de pijnstillers direct na thuiskomst in.

Er zijn een aantal redenen waarom uw tandarts kan besluiten om uw verstandskies te laten verwijderen. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer de verstandskies de kies ervoor aantast
  • Bij chronische of terugkerende acute ontsteking rondom de verstandskies
  • Als de verstandskies een gat heeft dat niet goed te repareren is
  • Wanneer een goede tandheelkundige behandeling of mondhygiëne belemmerd wordt.

3. Er is botopbouw nodig voor mijn behandeling

Een aantal oorzaken kan bot doen laten verdwijnen:

  • Na het trekken van een tand of kies. Het bot verdwijnt omdat het geen functie meer heeft of is door het trekken beschadigd.
  • Bij gevorderde tandvleesontstekingen (parodontitis) verdwijnt het bot rondom de wortels waardoor er te weinig bot overblijft.
  • Bij een ontsteking aan de wortelpunt ontstaat soms een abces. De bacteriën in het abces zorgen voor het oplossen van het bot en hierdoor ontstaat een deuk in de kaak.
  • Het langdurig dragen van een gebitsprothese zorgt voor het slinken van de kaak.
  • Een verzwakte kies kan breken, dit veroorzaakt vaak een ontsteking en dat is de oorzaak van het verdwijnen van het bot.
  • Soms is er van nature geen bot.

4. FAQ hoe lang duurt het voordat het implantaat kan worden geplaatst?

Het duurt meestal 4 maanden en in uitzonderlijke gevallen 9 maanden voordat bot gebruikt kan worden voor het plaatsen van een implantaat. Vaak kan tegelijkertijd met het aanbrengen van het bot ook al het implantaat worden geplaatst dat reduceert de wachttijd aanzienlijk.

5. FAQ over kosten en verzekering

Dat verschilt per behandeling. Er wordt vooraf altijd een gespecificeerde kostenopgave gegeven.

Dit is per verzekeraar verschillend en is afhankelijk van het door u afgesloten aanvullende tandheelkundig pakket bij de zorgverzekeraar.

Let op! Het vergoeden van implantaten uit de basisverzekering wordt alleen vergoed onder bepaalde condities bij een volledig ‘tandenloze kaak’ (zie volgende vraag) en een kaak die nog voorzien is van tanden. Verzekeraars passen hun pakketten jaarlijks aan, het is aan te raden om wijzigingen goed door te nemen.

Een volledig klikgebit op twee implantaten in de onderkaak wordt in de meeste gevallen vergoed uit de basisverzekering. Meestal geldt een eigen bijdrage van 250 euro, dit verschilt per verzekeraar. Verzekeraars passen hun pakketten jaarlijks aan, het is aan te raden om wijzigingen goed door te nemen.

Wilt u meer informatie
ontvangen of direct een afspraak maken?